Gin har gennem det sidste stykke tid gennemgået lidt af renæssance mange steder i verden. Den velsmagende enebærduftende brændevin fra England, som specielt er velegnet til cocktails og drinks har sammen med mange andre sprittyper længe stået i skyggen af øl og vin. Men det har ændret sig, og det har nærmest aldrig været så trendy at drikke gin, som det er nu. Det kan blandt andet ses ved, at der sidste år åbnede et gin-hotel i London, der holdes gin-festival i København og ikke mindst de mange små gin-destillerier, der er begyndt at åbne rundt omkring i landet.

Ser man blot tre år tilbage i tiden, var der nærmest ingen gin-destillerier i Danmark. Markedet for gin var besat af de ældgamle giganter såsom Beefeater, Tanqueray og Gordon’s og selvfølgelig Bombay Sapphire, som især er blevet populært herhjemme. Men i løbet af de sidste par år er der lige så stille poppet små mikro-destillerier op rundt omkring i Danmark, som har forsøgt sig med bryggekunsten. I dag er der flere destillerier, end hvad der kan tælles på to hænder, og det skyldes selvfølgelig en stigende efterspørgsel netop på den lokalt lavede gin. Blandt de mest prominente danske gin-bryggerier er det aarhusianske bryggeri Njord Gin Distillery, opkaldt efter vikingeguden fra den nordiske mytologi. Njord befinder sig i gamle lokaler i Aarhus og er blandt andet kendt for at have sin egen stand på den folkekære aarhusianske festival, Northside. Især deres variant ”Spirit of Njord” er blevet taget godt imod herhjemme, både af festglade festivaldeltagere og af kyndige ginentutiaster. Destilleriet er startet af to Ph.d.-studerende med en passion for gin, der besluttede sig for selv at prøve kræfter med den ædle kunst at brygge gin. De fandt ud af, at det ikke var så svært og gjorde det hurtigt til deres fuldtidsbeskæftigelse.

Et andet destillery fra Aarhus er velkendte ”Mikkeller”, som de fleste kender fra deres mange populære specialøl, der efterhånden er at finde på hylderne i mange danske butikker og barer. De er efterfølgende begyndt at brygge alkohol også, herunder to prisvindende gin-varianter, ”Botanical Gin” og ”Navy Botanical Gin”. Mikkeller har efterhånden skabt et navn for sig selv, og det er ikke overraskende, at de også er begyndt at producere gin ved siden af deres øl-, rom-, vodka- og whiskeyproduktion.

København rummer også destillerier, og her er et af de største Copenhagen Distillery, der primært baserer deres gin på honning. Copenhagen Distillery har virkelig leget med ideen og skabt en helt unik gin af danske råvarer. Dette er da også fælles for de danske bryggerier. De udnytter danske råvarer til at producere deres gin, hvilket kan lade sig gøre, fordi der rent faktisk er nogle rigtig gode forhold i Danmark til det. Danmark har eksempelvis noget rigtig godt korn og nogle gode kartofler, hvilket er nogen af de vigtigste ingredienser til at destillere gin. Desuden er vejr- og klimaforholdene til det, modsat andre alkoholtyper som eksempelvis vin, der kræver nogle helt andre forhold, hvilket også er grunden til, at Danmark aldrig rigtig har haft held med vinproduktion.

Hvorfor nu?

Man kan spørge sig selv om, hvorfor det netop er nu danskerne og andre får øjnene op for gin. Det er der ikke noget entydigt svar på, men der er nogle tendenser, der kan hjælpe med besvarelsen. Indtil finanskrisen i 2008 var hvid- og rødvin den foretrukne finere alkoholiske drik. Men med økonomiens fald blev det forbundet med alt det, som var gået galt. Folk fik øjnene op for specialøl, og med det åbnede en masse små bryggerier i Danmark, herunder det førnævnte Mikeller bryggeri. God kvalitet, lokale råvarer og generelt det nære kom i fokus, hvilket gjorde, at de danske bryggeriers lokale specialøl fik succes. Med finanskrisens afslutning røg det kollektive humør op, det blev tid til at feste og folk blev klar til at afprøve mere hårde alkoholiske drikke – især whiskey, men med samme fokus på de lokale råvarer og nærheden. Et destilleri som Stauning Whiskey nød godt af dette og har haft succes med deres lokalt produceret whiskey. Denne naturlige udvikling har så gjort, at tiden nu også er kommet til gin. Man har opdaget gins mange kvaliteter, og den fortsatte interesse i gode lokale råvarer og nærhed har lagt grundlaget for de små gin-destillerier, vi i dag ser i Danmark.

SHARE